Orang kita memang suka nak duit CEPAT.

Selamat pagi semua.

Apa khabar?

Sihat semua hari ini?

Hari ini, saya nak bercerita tentang masalah orang kita.

Bila kerja, semua nak duit cepat. Nak gaji cepat. Nak naik gaji cepat. Nak naik pangkat cepat.

Dan yang join program MLM pula, semuanya nak duit cepat.

Nak duit cepat, kan?


Well..

Bagi saya tak salah nak dapat duit cepat. Tapi biarlah cara dan etikanya itu betul.

Jangan tipu orang, jangan sertai program yang berpaksikan "head hunting" dan jangan aniaya orang lain.

Sertai program atau syarikat yang bagus dan memang terbukti membayar.

Senang cakap, pilih yang susah hendak scam awal.

Contohnya, kerja dengan kerajaan. Jadi, cikgu, jadi pensyarah, jadi doktor, jadi kerani, jadi jurutera..ini semua ada gaji tetap dan agak sukar untuk dibuang kerja melainkan kita sendiri buat hal, kan?

Kalau kerja selain dari kerja dengan kerajaan, kerja swasta, jadi penjual produk, join syarikat pengiklanan, jadi mekanik ke, jadi buruh ke, jadi peniaga pasar malam ke..janji, susah nak scam awal melainkan kita yang scam diri kita sendiri.

Salah satu sebab saya suka buat duit online dengan program Jobdirumah ini adalah kerana saya kenal ownernya. Saya tahu berapa lama dia dalam bidang online ni. Saya tahu, dia ada "validation" yang tinggi. Susah dia nak scam orang lain. Nak jadi agen pun senang. Nak jual produk pun senang sebab majoriti produk mereka memang boleh dijual.

Sebab itu saya promosikan Panduan Jobdirumah itu.

Sebab dah banyak membantu saya kenal lubuk-lubuk duit dengan hanya membuat kerja dari rumah.

Bagi saya, ini salah satu pendapatan sampingan saya. Saya tak buat secara full time. Sebab saya tahu saya tak ada masa nak buat secara full time memandangkan saya dah ada kerja full time sendiri. Jadi, kerja dari rumah ini, cumalah untuk membantu saya dapat pendapatan sampingan sahaja.

Dapat beli jajan lebih atau belanja bini 2-3 pasang baju kurung masa hari raya nanti pun, dah cukup baik bagi saya.

Saya tak mintak lebih.

Dapat RM200-300 sebulan pun dah cukup hebat dah.

Kalau dapat RM1000 sebulan, itupun saya dah cukup gembira sampai menangis.

Pendek kata..

Kita dapatkan apa yang kita nak mengikut kemampuan kita. Kita tahu, kita ada kemampuan untuk pergi jauh. Jadi, kita kena paksa untuk dapat apa yang kita nak. Dan bila paksa tu pula, paksa ikut kemampuan kita. Kalau tak boleh buat 100%, kita buat 70%. Itu dah cukup.

Kang jatuh sakit, dah satu hal pulak orang lain nak kena tanggung kita.

So, biarlah duit tu kecil atau dapat lambat.

Tapi, kita bersyukur dengan yang sedikit itu.

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Dapat RM825 dari kerja online Jobdirumah

Saya dah bayar RM50 untuk Panduan Jobdirumah. Tapi tak dapat panduan pun..

7 punca sakit lutut dan rawatannya.