Posts

Showing posts from 2016

Terima kasih Jobdirumah

Image
Ya.

Dah masuk bulan Disember dah.

Maksudnya, kita dah dipenghujung tahun 2016 dan akan masuk ke tahun 2017.

INi juga bermakna, dah macam-macam perkara berlaku dalam kehidupan kita.

Ada perkara yang menggembirakan dan ada juga perkara yang kurang enak berlaku dalam kehidupan kita tak kiralah sama ada kita suka ataupun tidak.

Begitu juga saya.

Selain gembira apabila anak saya dah pandai panggil saya dengan panggilan "abah" walaupun kekadang dia terkeliru apabila panggil emaknya dengan panggilan yang sama..

saya juga gembira apabila dapat pelbagai job yang boleh menampung kehidupan seharian saya.

YA.

Walaupun job dari jobdirumah dan juga dari client baru dan client lama saya tidaklah sebanyak waktu saya aktif mencari kerja dulu, tapi tetap ada job yang hadir tanpa saya sedar. Hampir setiap bulan saya akan terima bayaran dari job-job yang saya lakukan secara part time ini.

Ada yang RM300, ada yang 100 dollar, ada yang RM1000 dan tak kurang juga dapat 10 dollar atau rm30 untuk jo…

JOBDIRUMAH versi KETIGA

Image
Ya.

JOBDIRUMAH sudah masuk versi yang KETIGA.

JIka anda perlu SEBAB untuk sertai Jobdirumah versi ketiga ini, anda boleh baca TUJUH sebab dibawah ini.

7 Sebab Untuk Join JOBDIRUMAH

Ketahui di mana untuk pergi dan mencari beribu-ribu peluang pekerjaan dalam talian, dikemaskini setiap hariMenerima latihan pakar mengenai bagaimana untuk menjamin apa-apa pekerjaan yang anda mahu (eGuide + tutorial video langkah demi langkah)Dapat duit dari keselesaan rumah anda sendiri, atau dari mana sahaja anda berada. Apa yang anda perlukan adalah sebuah komputer dan sambungan internet, anda benar-benar boleh bekerja dari mana-mana sahaja (cybercaf√©, Starbuck, McDonald, dll!).Pilih masa bekerja anda sendiri (majoriti kerja dapat diselesaikan mengikut masa anda sendiri, anda boleh bekerja pada waktu pagi, petang atau pada waktu malam - bila-bila masa yang terbaik untuk ANDA).Atur jadual bekerja, dan atur masa bersama keluarga/komitmen sosial.Timba pengalaman dan bina portfolio anda dengan setiap projek y…

Ogos yang dikenangi selalu.

Image
Ya.

Saya rasa dah hampir sebulan saya tidak menulis diblog ini.

Sibuk dengan urusan sana sini sikit.

Nak sentuh laptop dan update blog ini pun dah menjadi satu benda yang cukup susah untuk saya lakukan.

Tak apalah.

Sementara ada masa ini, saya update apa yang perlu.

Tentang bayaran atau upah dari Jobdirumah..

YA.

Saya masih berjaya dapat komisen jobdirumah pada setiap bulan.

Walaupun tidaklah banyak macam selalu, tetapi hasil usaha dan promosi yang berterusan sejak 3,4 tahun dulu telah banyak membantu saya mendapat pendapatan sampingan pada setiap bulan.

Sedikit sebanyak dapatlah mengumpul sikit duit untuk belanja Raya Haji nanti. Ingat nak buat korban sikit. Kongsi-kongsi dengan adik beradik. Kami buat dikampung abah sahaja. Adik beradik abah pun ramai yang ambil satu bahagian, dua bahagian. Saya pun tidak mahu ketinggalan sama.
Dulu dah buat.

Tahun ini saya hendak buat juga jika ada rezeki dan kesempatan.

Nasihat saya, jika mahu berjaya dalam apa yang kita mahukan, kita kena cari dul…

Dapat RM825 dari kerja online Jobdirumah

Image
Ya.

Sempena hari baik dan bulan baik ini, saya nak kongsi sedikit apa yang saya dapat dari program Jobdirumah ni.

Salah satunya dari program affiliate Jobdirumah sendiri.

Saya berjaya dapat RM825 dari mereka.


Tak banyak.

Tapi saya puas hati sikit lah sebab agak sibuk sikit.

Tak larat nak buat kerja dan promosi sana sini buat masa terdekat ini. Sibuk dengan hal-hal kerja kat opis yang rasanya macam susah nak habis.

Dan ini salah satu kerja tempias dari Jobdirumah yang saya dapat.

Dapat 25 dollar dari client luar.

Client ini antara client lama saya. Ada kerja advertorial dan review aje, dia akan hubungi saya. Untunglah saya ada beberapa blog yang dia berminat untuk bagi kerja pada saya. Setakat ini, beribu dollar juga saya dapat dari client yang satu nih.

Hoho..



Ya.

Saya terima bayaran dari client saya ini melalui akaun Paypal.

So, kena ada akaun seperti Paypal, Payoneer dan sebagainya untuk memudahkan kita terima bayaran dari client luar. Tapi ada juga client yang tak kesah bayar kita …

Ramadan bakal tiba.

Image
Ya.

Tak lama lagi dah masuk bulan Ramadan.

Kita semua akan berpuasa terutamanya yang beragama Islam.

Harapnya semua dapat puasa penuh tanpa gagal kecuali mereka yang dianugerahkan cuti agung itu.

GUnakan dengan sebaik-baiknya ya.

Apapun..dalam berpuasa ini, saya harap saya dapat bekerja dengan lebih gigih dan lebih rajin pergi solat terawih di masjid. Bukan tak pernah pergi masjid..cuma tak kerap sahaja.

Bila ada masa seperti waktu maghrib dan isyak, saya akan usahakan pergi ke masjid atau surau yang berdekatan. Kalau sempat, singgah dengar usrah atau ceramah yang ada. Bukan apa, selagi kita mampu, kita kerah tenaga kita untuk beribadah semampunya.

Jangan asyik bekerja aja, tapi benda yang wajib ni kita tinggalkan.

Hidup kita ni, mencari rahmat Allah.

Jangan sampai barakah dan rahmat itu tak sampai ke kita.

Sedih tu.

Kerja, kerja juga. Bermain, main juga.

Usaha, usaha juga.

Tapi yang wajib, jangan sesekali kita berimpian untuk tinggalkan.

In-sha Allah, apa yang kita hajati dan kita ca…

Buat duit dengan UBER. Bagaimana?

Image
Ya.

Saya tahu ini kisah sangat hangat dipasaran.

Sana-sini orang bercerita tentang UBER.

Pemandu teksi toksah ceritalah. Marahnya bukan amarah lagi. Salah cakap, memang hangin satu badan mereka.

Tapi, dalam dunia teknologi dan masa yang bergerak terlalu pantas, nak cari duit dah jadi macam terlalu mudah dan senang. Sampai wujud la syarikat macam UBER ini.

Hanya perlu daftar, ada aplikasi UBER dan dah boleh jadi pemandu UBER.

Tapi kan..

macam mana sebenarnya nak buat duit dengan UBER ini?

Saya jumpa satu buku dan ini mungkin boleh bantu anda dan sesiapa sahaja yang berminat untuk mengetahuinya.

INi buku tersebut.


Harganya pun murah.

RM9.90 sahaja.

Boleh beli dikedai buku atau cari sahaja di website buku online.

Di website Book Cafe pun ada. Boleh beli kat sini --> Buku Buat DUit dengan UBER

Tak sampai sepuluh ringgit aje pun.

Apapun, dah baca nanti mungkin anda boleh cuba praktikkan jika berminat nak buat duit dengan UBER.

Semoga berjaya.

Saya dah bayar RM50 untuk Panduan Jobdirumah. Tapi tak dapat panduan pun..

Image
Ya..

Ada tapinya itu..

Biasanya..

tak dapat panduan yang dikhabarkan.

Jadi, ramailah yang menganggap bahawa Jobdirumah ini tipu, PENIPU BESAR, kaki scammer dan macam-macam gelaran lagi. 

..

...

Jawapan saya, mudah saja.

Jika anda benar-benar dah buat bayaran, pihak Jobdirumah akan semak dan pastikan bayaran tersebut terlebih dahulu. Kemudian, mereka akan hantar emali kepada pihak anda.

Emel itu biasanya masuk ke inbox email anda.

--> TETAPI, kadang-kala akan masuk ke bahagian "SPAM" email anda.

Jadi, jika tak jumpa email dari pihak Jobdirumah dibahagian inbox utama anda, sila semak dibahagian spam email anda.

Biasanya yang bertanya pada saya soalan ini, mereka akan jumpa email tersebut dibahagian spam. Maklumlah, bukan semua orang rajin semak kat bahagian itu.

Saya dah lali dengan masalah ini.

Sebab hampir 99% yang tanya saya, dah jumpa dan boleh access ke dashboard Jobdirumah dan baca panduan Jobdirumah tersebut.

Itu sahaja jawapan ringkas dari saya.

Semoga menjawab soala…

RM500 untuk satu job dari rumah.

Image
Ya.

Saya pernah dapat job yang berharga RM500. 

Banyak ke sikit tu?

Bagi saya, sangat BANYAK.

Tapi memandangkan, job ini datang dari syarikat yang SANGAT TERKENAL di Malaysia, saya rasa mereka tidak rasa ini satu nilai yang tinggi. Bagi saya, ini adalah pelaburan yang cukup rendah tetapi mampu menghasilkan pulangan yang cukup besar bagi syarikat mereka.

Apa skop kerja saya?

Saya kena tulis artikel.

Dan mereka mahu saya tolong promosikan artikel yang saya tulis itu agar berada dalam muka surat pertama di search engine.

Dalam erti kata lain, mereka upah saya untuk buat kerja-kerja SEO agar BANYAK orang akan jumpa artikel itu ketika mereka google sesuatu di search engine. 
Saya ada sedikit pengetahuan tentang SEO dan saya juga sangat faham tentang permainan SEO.

Inlah salah satu skill yang selalu saya beritahu anda dalam artikel-artikel saya yang lepas.

Tambah dan mahirkan skill kita.

Agar, lebih ramai orang tahu tentang skill kita dan mereka berminat untuk menggunakan skill kita.

Saya da…

Cipta Peluang, Sediakan Ruang.

Image
Ya.

Nampaknya, sudah lama saya tidak menulis diblog ini.

Lantaran kesibukan ditempat kerja yang membuatkan saya hampir terlupa dengan blog yang satu ini. Maklumlah, saya bukan hanya ada satu blog sahaja. Ada banyak blog lain yang memerlukan perhatian saya juga.

Tapi bulan ini, bukan blog ini sahaja yang nampak terabai, tetapi banyak lagi blog saya yang lain agak terabai juga.

Alhamdulillah..

Walaupun nampak terabai, job-job tempias dari Jobdirumah ini masih tetap tidak putus.

Ada sahaja kerja-kerja atau job online yang saya dapat melalui ruang email saya. Ada yang mintak saya tulis artikel, ada yang suruh saya setup blog baru, ada yang suruh saya tulis review tentang produk mereka dan ada juga yang ingin beriklan disalah satu blog saya.

Pendek kata, rezeki itu tidak putus.

Dengan syarat, kita berusaha.

Saya dah berusaha lama.

Cukup lama.

Hasilnya dan tempiasnya memberikan saya pulangan hampir setiap bulan dan setiap tahun sejak 5-6 tahun yang lepas.

Ada masa dapat hasil yang banyak, a…

Jobdirumah ni bukan Skim Cepat Kaya

Image
Ya.

Saya tahu ada yang berfikiran begitu.

Tak kurang juga ada yang anggap pihak Jobdirumah cuba scam atau tipu mereka-mereka yang telah menyertai Jobdirumah.

Bagi saya, simple.

Sebab saya dah tanya dan dapat feedback dari ramai yang menyertai program Jobdirumah.

--> Ada yang berjaya, ada juga yang kurang berjaya.

Ada yang putus asa kerana tak faham bahasa inggeris atau tak nak ambil inisiatif untuk belajar bahasa inggeris. Hanya mengharapkan job dalam bahasa melayu sahaja. Tak kurang juga yang tidak mempunyai skill yang dikehendaki apabila hendak apply sesuatu job.

Tak kurang lagi ada yang dah dapat job, tapi tak dapat nak siapkan job tersebut. Malah, dibiarkan sahaja job itu begitu sahaja. Pada masa yang sama menyalahkan pihak Jobdirumah kerana semacam menipu mereka dengan hanya membayar RM50 itu.

RM50 itu saya anggap sebagai satu YURAN atau fee untuk mendapat senarai job-job yang berpotensi untuk memberikan saya pendapatan sampingan.

Ada masa saya dapat job yang cukup murah.

Palin…

JOBDIRUMAH bantu saya bayar hutang-hutang saya.

Image
Ya.

Nampak macam "cliche" sikit.

Betul ke program Jobdirumah ni?

Tak menipu ke Jobdirumah ni?

Ramai ke yang dah berjaya buat duit dengan Jobdirumah setakat ni?

Jawapan saya.

--> Ya.

Program JOBDIRUMAH ini sangat membantu saya.
Program ini tidak menipu saya.

Ramai yang dah berjaya buat duit dengan Jobdirumah.

Dan dah bantu saya lebih dari 3-4 tahun lamanya.

Sehingga hutang kereta, hutang rumah dan hutang kereta bini saya dah banyak kurang. Tak adalah ngeri sangat bila nak tengok baki hutang tiap-tiap bulan sekarang.

Tak kiralah sama ada mereka buat duit dengan menyiapkan job-job yang ditawarkan atau mempromosikan produk jobdirumah ini.
Saya ada strategi saya.

Saya ada cara saya..

untuk dapatkan hasil yang lumayan selepas saya membaca Panduan Jobdirumah yang saya beli dulu.

Sehingga hari ini, usahanya sangat membuahkan hasil.

Oleh sebab saya lebih banyak memilih job-job teknikal seperti menulis review, saya cenderung cari job review. Ada banyak job sebegini di ruang internet i…

Boleh ke Jobdirumah ni buat secara Full Time atau Part Time?

Image
Okeh.

Merujuk kepada persoalan diatas.

Jawapannya adalah sangat mudah.

--> BOLEH.

Nak buat secara full time, anda boleh lakukan. Nak duduk 24 jam depan komputer menghadap kerja-kerja yang pihak Jobdirumah tawarkan pun boleh.

Tapi, kenalah ada skill.

Bukan SATU skill sahaja. Mesti ada banyak skill dan kebolehan.

Pendek kata, multi skill.

Sebab apa?

Sebab lebih banyak "JOB" atau kerja yang boleh anda lakukan.

Lebih banyak job, lebih banyak peluang untuk dapat duit yang lumayan pada setiap bulan.

INGAT.

Bayaran mereka kebanyakkannya adalah dalam nilai DOLLAR.

Bukan ringgit malaysia.

Contoh, bayaran untuk tulis review. Biasanya saya dapat antara 50-100 dollar.

Kalau saya dapat 100 dollar..kali dengan nilai ringgit sekarang

1 dollar = RM4.25

100 dollar = RM425

Sikit ke banyak tu?

BANYAK.

Kalau ada yang kata sikit, saya tak tahu nak kata apa.

Itu baru SATU job.

Kalau dalam sebulan anda dapat paling sikit pun 3 job.

RM425 x 3 dah berapa?

RM1275

Banyak tu beb!!

Itu tak campur job-jo…